Стотици протестираха в центъра на Габрово, жертвата също участва

Хиляди хора се събраха на протест в центъра на Габрово. Полицейското присъствие в градът беше засилено. Имаше и екипи на жандармерията, предаде Нова.

Хората се събраха пред сградата на общината на централния площад. Това е четвъртата поредна вечер на недоволство на жителите на града.

Множеството поиска от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани. Жителите настояват и за оставката на кмета на Габрово Таня Христова, защото, по думите им, тя била виновна за създалото се напрежение.

Протест беше определен за най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от жители от други градове, но засега МВР няма данни за такива. Появиха се опасения от провокации и ескалация на напрежението.

Униформените проверяваха хората за оръжия, след като на предишния протест в някои от протестиращите бяха открити метални боксове, бухалки и метални пръти.

Напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин заради забележка. Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в града - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие. Малко след това стана ясно, че тримата роми остават в ареста за постоянно. За да се гарантира сигурността им, те бяха преместени в Областната дирекция във Велико Търново. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Лайвнюз