Обсъждат нови правила за прием в градини и училища

След настояване на родители, Комисията по образование на Столичния общински съвет увеличи точките, които кандидат- първокласник ще получава, ако негов брат или сестра учат в същото училище. Те вече са 22. Бяха повишени и точките за първокласници от многодетни семейства, предаде БНТ.

Това обаче са допълнителни критерии. Водещ фактор при записване на първокласниците тази година остава уседналостта. Очаква се новата наредба да бъде гласувана до края на месеца.

На днешното заседание на Комисията по образование в Столичния общински съвет дойдоха майки на бъдещи първокласници, недоволни от новите критерии за записване.

Тази година най-голямо предимство имат деца, чиито семейства са живели повече от три години в района на желаното училище. Майките поставиха въпроси за допълнителните критерии за записване.

Тъй като по време на обсъждането на новия прием, на страницата на Столичния общински съвет най-много предложения са били свързани именно с този проблем, допълнителните точки, които бъдещ първокласник ще получи, ако има брат или сестра в училището бяха увеличени от 16 на 22.

Лайвнюз