Организация за гражданите, които ще видят папа Франциск у нас

Първото събитие от апостолическото пътуване на Папа Франциск у нас, на което могат да присъстват граждани, ще бъде днес от 13.00 часа на пл. "Св. Александър Невски". Там, на сцена на площада, ще се проведе традиционната неделна молитва, съобщиха от МВР.

Заради събитието ще бъде отцепен районът около храма - ул. "Московска", ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Васил Левски". Влизането в района ще е възможно основно откъм кръстовището на ул. "Оборище" и ул. "Раковски". От там ще могат да влизат всички граждани, които имат билети.

Тези, които не са се снабдили с покани, могат да влязат от КПП на ул. "Московска" и ул. "Париж". От вътрешното министерство уточниха, че е създадена такава организацията, че всеки, който желае да присъства на събитията, да се чувства добре дошъл, въпреки мерките за сигурност.

Второто събитие, което се очаква да бъде най-масово посетено, е света литургия, която ще започне в 16.45 часа на пл. "Княз Александър I Батенберг". Това е и единственото място, на което ще може да бъде видян Папа Франциск как преминава с папамобила.

За това място ще има монитори извън зоната за сигурност, ако има твърде много хора, които искат да проследят случващото се. Тези граждани, които нямат билети, ще могат да влязат от ул. "Бенковски" и ул. "Георги С. Раковски", като се подходи от ул. "Аксаков".

Гражданите с билети трябва да влязат в района от КПП на ул. "Московска" зад Руската църква, както и от ул. "Дякон Игнатий" - за тези които имат покани за седящите места и хората в неравностойно положение.

Всички граждани, които искат да видят къде се намират КПП-тата, както и кои са зоните забранени за паркиране, ще могат да проверят тази информация на сайтовете на Столична община /СО/, както и във Фейсбук.

Гражданите колкото се може по-рано да се явят на местата, където ще бъдат събитията с Папа Франциск, за да бъдат проверени, призовават от МВР. В София и Раковски КПП-та ще започнат да работят три часа преди началото на проявите.

Градският транспорт ще се движи нормално. Единствено е затворена спирката за нощния транспорт на пл. "Александър I", която е изместена на ъгъла на ул. "Сердика" и бул. "Ал. Дондуков", както и спирките на ул. "Париж" и "6-септември".

Лайвнюз