Напрежението в Генерал Тошево расте

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов обсъди с представителите на институции кризисната ситуация с водоподаването в квартал "Пастир" в Генерал Тошево, където водата бе замърсена с пестициди, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. След инцидента на 25 април водата в квартала е спряна, предаде БТА.

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров е заявил на работната среща, че напрежението сред живеещите в квартала ескалира и хората настояват водоподаването по-скоро да бъде възстановено.

ОТ "ВиК" АД са уверили, че са предприети всички действия за прочистване на водопреносната мрежа. В писмо до главния държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев водното дружество представя опасността при възникването на инцидента и информира, че са извършени изследвания за други 17 пестицида, посочват от областната управа.

В свое становище до Регионалната здравна инспекция Министерството на здравеопазването и Центърът за обществено здраве са категорични, че установените все още концентрации на химични вещества във водата не са под изискуемия минимум, за което на "ВиК"-Добрич е издадено предписание, е съобщила на срещата д-р Светла Ангелова, директор на инспекцията.

По думите й от направените досега изследвания на проби вода от квартала за четири активни вещества само при едно е установена по-ниска концентрация от максимално допустимата. С връчване на предписанието водният оператор трябва да вземе нови проби. Ако протоколите от лабораторните изследвания докажат, че водата е годна за пиене, водоподаването ще бъде възстановено, допълват от областната управа.

Инцидентът в квартала възниква при доливане на вода в цистерна с пестициди, според Районната прокуратура в Генерал Тошево, която води разследване. Поради ниското налягане се е получило засмукване на течността във водопреносната система.

Лайвнюз