Жители на Генерал Тошево излязоха на протест заради водата

Жителите на кв. "Пастир" в Генерал Тошево излязоха на протест. С автошествие до граничния пункт "Кардам" те изразиха недоволството си от продължителното безводие, на което бяха подложени от 25 април, заради отравяне на водата с препарати за растителна защита, предаде БНТ.

Повече от 3 седмици 300 домакинства останаха без течаща вода, заради замърсяване на водопреносната мрежа с пестициди. В петък с разрешение на главния държавен здравен инспектор водата беше пусната, но само за частично ползване - без пиене и готвене. Хората са категорични, че това не решава проблемите.

От ВиК Добрич признаха, че са били неподготвени за ситуацията, защото изискванията на осъвременената през 2015 г. наредба за качеството на водата са десетократно завишени. Няма обаче методика и лаборатория, която да ги изследва.

С автошествие до граничния контролно-пропускателен пункт "Кардам" и обратно, протестиращите поискаха чиста вода и постоянен контрол на употребата на земеделски химикали. Те настояват да бъде посочен виновникът за отравянето на водата. Прокуратурата води досъдебно производство по случая.

Лайвнюз