Янко Георгиев: Надявам се с добри игри да помогна за трофеи в Ботев

Янко Георгиев напусна Септември за да се присъедини към състава на Ботев (Пловдив). Той разказа защо е избрал да продължи кариерата си в града под тепетата в интервю, публикувано в Топспорт.

Как избра да преминеш в Ботев (Пд) и имаше ли други оферти към теб?

Потърсиха ме от клуба и без колебание приех. Да, имах и други оферти от отбори от А група, но прецених, че Ботев (Пловдив) е точното място за мен.

Въпреки че бившият ти отбор Септември напусна Първа лига, ти беше стабилен на поста си и записа доста силни мачове. Как се поддържа добра форма в тежка ситуация като тази, в която бе Септември?

Това бяха две хубави години за мен, въпреки лошия край. Тук искам да благодаря на цялото ръководство и на вече бившите ми колеги за отношението, което получавах. Относно формата, с много добра работа и силната конкуренцията в лицето на Валентин Галев, това ни държеше във форма и двамата до самия край

Сега приемаш ново предизвикателство с един от грандовете на българския ни футбол. Какви цели си си поставил?

Безспорно Ботев е гранд в родния шампионат. Целите ми винаги са били високи, първо се надявам да съм здрав и с добри игри да помогна на отбора да бъде възможно най-напред в класирането и битката за трофеите.

Каква е обстановката в отбора след пристигането ти? Бе назначен нов треньор - Желко Петрович, а също така клубът бе напуснат от вратарите Даниел Кайзер и Иван Чворович.

Обстановката е отлична. С някои от момчета се познавам, с другите тепърва ще се опознаем. Новият треньор има богата визитка, работил е на много високо ниво, сигурен съм, че с неговия опит и методи на работа Ботев ще върви само напред и нагоре. И Кайзер, и Чворович са добри вратари, които са допринесли за развитието на Ботев, определено летвата на тази позиция е вдигната високо, очакванията също. Надявам се, че с работата, която ще свършим през подготвителния период, ще задържим това ниво, а защо не и да го вдигнем.

Ще си оспорваш титулярното място с друго ново попълнение - Георги Аргилашки. Бяхте представени рамо до рамо, но вече сте конкуренти за вратарския пост. Усещаш ли конкуренция в негово лице?

Георги е добър вратар и конкуренцията ще бъде на ниво, надявам се да сме здрави, за да можем да се дърпаме напред, аз ще давам най-доброто от себе си, а крайната дума ще има треньорският щаб.

Ботев (Пд) е добро поле за изява и вече даде двама национали на България - Тодор Неделев и Кристиян Димитров. Мечтаеш ли да получиш повиквателна от селекционера Красимир Балъков?

Целите ми са високи и това е една от тях. Едва ли има футболист, който да не мечтае да играе за националния отбор на страната си.

Ще играеш за отбор с изключително темпераментна и вярна публика. Какво искаш да кажеш на феновете на "канарчетата"?

Искам да им пожелая първо да са здрави и все така верни на любимия отбор. Да ни подкрепят, защо ще имаме нужда от тях, а ние ще направим всичко възможно, за да ги радваме.

Лайвнюз