Журналист: Какво правим, ако на следващия конгрес Боби Михайлов бъде преизбран?

Уставът на Футболния съюз е категоричен какво се случва, когато президентът се оттегли. Най-логичното е колективни оставки и насрочване на конгрес. Това коментира спортният журналист Николай Кръстев пред БНР.

Не виждам какво друго би могло да се случи, защото и тримата вицепрезиденти на БФС в момента няма как да изпълняват тези функции, защото двама от тях се отказаха - Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов, а Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен, каза Кръстев.

Той изрази очакване за насрочване на конгрес на Футболния съюз през февруари 2020 година.

Факт е, че Боби Михайлов е изключително недолюбван от двата големи клуба в България - "Левски" и ЦСКА. В българския футбол са толкова преплетени нещата и не може да се каже какво се случва", коментира Кръстев.

Той заяви, че не очаква Изпълкомът на БФС да каже "не" на премиера Борисов и запита какво ще стане, ако на следващия конгрес на Футболния съюз Михайлов отново бъде избран за президент на БФС.

"Българският футбол не са само грандовете, клубовете в "А" група", заяви Николай Кръстев.

Според спортния журналист най-важното нещо пред българския футбол ще бъде да си продължат първенствата. По думите му това дали ще има президент на БФС, или не, не би трябвало да се отрази на спортния живот на БФС:

"Още повече, че Футболният съюз има един добър бюджет, който през последното десетилетие се увеличи 4 пъти. Мисля, че бюджетът на БФС в момента е 20 милиона лева и заслугата за това е и на Боби Михайлов, защото той успя да уреди доста сериозни финансирания по различни програми и линии от Европа. Построиха се игрища, построи се една база", заяви Кръстев.

Той обясни, че БФС може да функционира и без подкрепата на държавата.

"Когато имаш лиценз от Министерството на спорта, можеш да развиваш своята дейност. Въобще не е задължително да получаваш финансиране от държавата", категоричен бе той.

Кръстев припомни, че по повод друга загуба на националния отбор преди около 2 месеца премиерът Бойко Борисов е заявил, че ще се наложи държавата да се намеси с по-сериозно финансиране на детско-юношеските школи и тогава ръководството на БФС е изготвило концепция, която може би е внесло в Министерството на спорта. По думите на спортния журналист е ставало дума за 20-30 милиона лева.

Във връзка с расистките прояви на Националния стадион "Васил Левски" по време на мача България-Англия журналистът коментира, че трябва да се разследва защо е допуснато да се случи това.

"Какво направи МВР? Защо нямаше съответната превенция преди това?", запита той.

По думите му, ако беше прекратен мачът, това е щяло да гарантира изключително тежки наказания за българския футбол и прогнозира, че и сега те няма да бъдат леки.

Лайвнюз