Пак искат да гонят Русия от спорта

Докладът на разследващия орган, нает от световната антидопингова агенция WADA, е ,,доказал'' фалшификации при подадени информации от Москва. Комисията за проверка на съответствията - орган, който е помощен на Изпълкома на WADA, wednaga се съгласи с доклада и даде препоръка за изваждане на руснаците от спорта, предаде АФП, цитирана от БТА.

Всичко това официализира очаквания отдавна факт - на 9 декември на заседание в Париж, организацията ще вземе окончателно решение. То ще трябва да бъде одобрено и от МОК, ФИФА и останалите световни централи в отделните спортове, но се предполага, че това ще е формалност.

Ако се случи, Русия пропуска две летни Олимпиади - решението би влязло в сила от 1 януари 2020 г., както и едни зимни игри, две европейски и едно световно първенства по футбол, много турнири в баскетбола, волейбола и всеки от индивидуалните спортове.

Говорител на WADA поясни, че е фалшифицирана "ключова база данни" и доказателствата за това са безспорни.

Ако не се стигне до пълно наказание, каквато е най-строгата възможна мярка, алтернативна санкция ще е Русия да не бъде одобрявана като домакин на каквото и да е спортно събитие, а нейните атлети да се класират и състезават без право на химн, знаме и герб.

Така бе в Пьончан 2018 на зимните Олимпийски игри.

Лайвнюз