Възможни са фалити и на хотели след краха на ,,Астрал Хилидейз''

Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред криза след фалита на Томас Кук заради компаниите, свързани с британския туроператор. За България основният партньор беше „Астрал Холидейз”. Това каза Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм при гостуването си в БТВ.

Вчера един от най-големите туроператори у нас - "Астрал Холидейз" обяви прекратяване на дейността си и започва процедура по обявяване в несъстоятелност.

Карастоянова подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат своите плащания по договорите с Томас Кук. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС.

Карастоянова допълни, че няма български граждани, които да са застрашени, тъй като сънародници, които са пътували или предстои да пътуват с „Астрал Холидейз”, имат своята застраховка. Отделно чуждестранните туристи са били успешно извозени.

„Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети”, допълни още тя.

Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места.
Карастоянова счита, че държавата може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие. Освен това експертът смята, че е необходима промяна на модела, по който държавата съуправлява туристическия сектор.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори заяви, че „Астрал Холидейз” се е превърнала в придатък на Томас Кук, занимаващ се с организация на трансфери и допълнителни услуги на място.

„Беше очаквано след фалита на британската компания да има последствия и у нас. Остава да гадаем каква част от хотелите ще пострадат”, допълни той.

Попов обясни, че е вероятно да има фалирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията между хотела и банките, тъй като ако един хотел работи изцяло с Thomas Cook и има да обслужва кредит, то плащанията към банките ще бъдат невъзможни.

Според него е невъзможно държавата да се намеси като инвеститор в частен бизнес като туристическия.

„Туристите ще дойдат отново в България, но ще бъдат пренасочени през други туроператори”, посочи Попов.

Лайвнюз