Панчугов: Парламентът е място, в което се редят математически мнозинства

Реакцията на управляващите беше изненада. През последните няколко месеца имаме криза на легитимността в България. Легитимност, която отиват отвъд протестите, които ние наблюдаваме, тя е свързана с ниското доверие в различните институции. Парламентът  се приема за някаква сцена, в която се разменят провокации. Това каза политологът Христо Панчугов при гостуването си в България Он Ер.

Парламентът е като място, в което се редят математически мнозинства. Място, в което коалиционните партньори ще шантажират ГЕРБ. Вотовете на недоверие са сведени до ниво "цирк".

ГЕРБ и Бойко Борисов не считат за необходимо да се обяснява на едни хора, които са избрани от българските граждани. Вместо правителството да се опитва да търси институционални решения на кризата, която ние наблюдаваме, вместо да демонстрира уважение към демокрацията - ние виждаме да правим повече от същото", допълни Панчугов.

Ние сме парламентарна република и парламентът е най-висшият орган в държавата. Но понякога и парламентът трябва да знае какво иска. Те свикаха извънредно заседание през август, когато депутатите са в задължителна почивка, за да се приеме едно решение да се задължи кабинетът да се актуализира бюджета в рамките на една седмица. Това каза журналистът Евгени Петров.

В Закона пише, че актуализацията на бюджета се иска от изпълнителната власт. А втората част беше абсолютно нелогична - премиерът да дава обяснения какво е станало на тяхна сбирка, след като това е работа на полицията, води се следствие. И двете теми бяха прекалено дребни, за да се свика такова извънредно събрание на Народното събрание, посочи още Петров.

Според него това е било вътрешнопартиен опит на Корнелия Нинова да получи трибуна, да атакува правителството и лично Борисов.

БСП не знаят къде се намират, но заседанието беше свикано легитимно. Няма по-добър механизъм да изглеждате на положение, ако покажете несъстоятелността на всички останали. Липсата на разговор е продукт на желанието да се позиционират на партиите в българската политическа система, без да се налага да вкарват смисъл в това, което правят, добави Панчугов.

Евгени Петров коментира фактът, че БСП няколкократно заявиха, че техни представители са на протеста.

Въпросът е с кого да се говори, защото протестът той е много разнороден, той дава много разнопосочни сигнали и някои от тях са взаимно изключващи. Едно от тях е за Велико Народно събрание, но за какво точно е това? Някои трябва да го изкаже на глас. Аз съм "за" машинното гласуване, но електронното гласуване не може да стане в момента, някой трябва да им го обясни. Невъзможно е технически. Парламентът можеше да направи някои неща, за да стане диалог, категоричен е журналистът.

Политологът Панчугов смята, че това, срещу което се противопоставят гражданите у нас, е метаморфозата през годините.

Отчаяните опити на БСП да извади дивидент от този протест, ще се провалят, защото хората нямат доверие на това, което виждат. Партията имат уникален шанс, предстои им конгрес. Това, което им липсва, е как изглежда промяната на политическия модел. Хората искат оставката на Бойко Борисов, защото смятат, че той не може да наложи държавността в България, каза още Христо Панчугов.

Според Евгени Петров левицата може би ще има друго поведение с друг лидер, но въпросът е да покажат какво трябва да се случи в държавата.

Лайвнюз