Коментарите на политическите сили за оставката на Данаил Кирилов

Изненадващата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов предизвика редица коментари. За желанието на Кирилов все още не се произнесъл министър-председателят Борисов.

Оставките са личен акт. А премиерът е човекът, който ги предлага на Народното събрание. Доколкото разбирам, а така е и по коалиционно споразумение, това предстои след разговори с коалиционните партньори, произнесе министърът на транспорта Росен Желязков.

ВМРО се въздържа от коментар с мотива, че има коалиционно споразумение и че правосъдното министерство е ресор на ГЕРБ.

За мен е изненада тази оставка, заяви Христиан Митев от НФСБ и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание.

От БСП определиха оставката като опит на Борисов да тушира протестното недоволство.

Основното искане на протестиращите е оставка на целия кабинет, каза депутатът от левицата Филип Попов.

Министър Кирилов ще го запомнят като министър, който подаде оставка заради собствената си простотия и заради това, че не носи на майтап. Реално той беше свален от една Фейсбукгрупа, в която десетки хиляди хора се присъединиха само за ден. Той можеше да каже на черното "бяло". Като юрист беше в състояние да сгази всички принципи на правото и да защити нещо наречено "конституция", въпреки че то не е такова. Той трябва да си тръгне заедно с цялото правителство. Те предприемат този ход, за да свалят напрежението. Това пък каза Явор Божанков от БСП.

От ДПС отказват коментар.

Кърпенето на парче на правителството не е изход от създалата се ситуация. Най-разумното в момента е съставяне на правителство от експерти с високо обществено доверие, което да е подкрепено от възможно най-много партии, включително и извънпарламентарни. Един такъв широк кабинет трябва да има две основни задачи - да преведе страната през кризата есента и зимата, и второ - да организира честни и прозрачни избори. Това пък каза Веселин Марешки заяви.

Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов - Гешев - Пеевски, за мафиотското семейство. Това каза Христо Иванов от извънпарламентарната формация "Да, България!".

Лайвнюз