Цената на петрола расте заради надежди за стимули и по-слабия долар

Цените на петрола продължават възхода си във вторник, подкрепени от очакванията за допълнителни стимули в САЩ и възстановяването на търсенето в Азия на фона на икономическия рестарт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,4%, или 0,18 долара, до ниво от 45,17 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,23 долара за барел, което е повишение от 0,29 долара, или 0,69%.

„Суровият петрол спечели от признаците за по-нататъшни стимулиращи мерки“, заявиха анализатори от ANZ.

"Законодателите на САЩ продължиха преговорите за новия мащабен пакет от икономически стимули, а министърът на финансите Стивън Манучин заяви, че има области, в които е възможен компромис и може да се постигне справедлива сделка. Оптимизмът бе подсилен и от коментарите на Saudi Aramco, че търсенето се подобрява", коментират анализаторите.

Цените на суровината нараснаха допълнително, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че висшите демократи в Конгреса искат да се срещнат с него по отношение на действията срещу  икономическото влияние на коронавируса. 

азговорите между демократите и администрацията на Тръмп се провалиха през миналата седмица.

По-слабият щатски долар също спомага повишаването на петролните цени, заяви анализаторът на Energy Aspects Вирендра Чаухан. Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 93,55 пункта.

В неделя изпълнителният директор на Aramco, държавната петролна компания на Саудитска Арабия, Амин Насер заяви, че по негово мнение търсенето на петрол в Азия да се възстановява, тъй като икономиките постепенно се освобождават от блокадите.

Китайската заводска дефлация също е намаляла през юли, водена от повишаването на цените на петрола в световен мащаб и това, че индустриалната активност в страната се върна към нивата си от преди коронавируса.

Енергийните компании започнаха да вземат обратно милиони барели петрол от аварийните запаси на правителството на САЩ. Суровината бе държана на склад с цел управление на свръхпредлагането от тази пролет, след като търсенето на енергия се срина по време на блокадите срещу COVID-19, оповестиха в понеделник от американското Министерство на енергетиката на своя сайт.

От своя страна цената на златото бележи спад от 1,13% до ниво от 2016,70 долара за тройунция.

Лайвнюз