Само 51 млн. лева са стигнали до бизнеса по обявените схеми

Правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата с COVID-19. Само 51 млн. лева са стигнали до бизнеса до момента, което е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа. Това споделиха Васил Велев и Огнян Атанасов при гостуването си в Нова.

Няма да има пари за всички от държавната помощ, но въпросът е средствата да бъдат разпределени справедливо и да получат по-сериозна подкрепа тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Важно е парите да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил едва 51 млн. лева от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро и малки предприятия.

От 200 млн. лева (обявеният бюджет на мярката, бел. ред.) 51 млн. лева са стигнали до бизнеса до момента. Това е изключително малко на фона на обявените милиарди за подкрепа, каза още председателят на АИКБ.

„Има закъснение както на икономическите, така и на социалните мерки. Именно това изкара и хората на улицата”, смята националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов.

„Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средства ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени”, допълни той.

Според него, ако се е действало така и преди време, усещането у хората е щяло да бъде друго.

Лайвнюз