Кой може да изпревари биткойна по пазарна капитализация?

Размерът на пазарната капитализация е изключително важен показател за пазара на криптовалути, като тя показва стойността на цялата валута в обръщение, пише CNBC, цитиран от Инвестор.

Със спокойното начало на годината за най-голямата цифрова валута по пазарна капитализация - биткойн, много инвеститори търсят алтернативи. Етериумът и рипълът например започват силно годината. И вече има залагания коя от двете цифрови валути ще изпревари биткойна, тъй като в зависимост от промяната им в цената, ту едната, ту другата заема в момента второто място.

Но цената на рипъла така или иначе няма нужда да се покачва твърде много, за да стане най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, тъй като има повече "монети" в обращение спрямо останалите криптовалути.

В момента в обращение са 38 739 144 847 рипъл "монети". При цена от 2,57 долара за брой в понеделник пазарната капитализация на рипъл достига 99,54 милиарда долара, според CoinMarketCap.com. Пазарната оценка на биткойна пък възлиза на 259,6 милиарда долара.

За да изпревари биткойна цената на рипъла трябва да достигне 6,80 долара за брой. За да бъде достигната тази цел е необходим ръст от 164,5%, което е доста малко спрямо повишението в цената от 36 000% през изминалата година.

При етериума в обращения са 96 846 982 "монети" при текуща цена от 1 162 долара според CoinMarketCap. Така пазарната капитализация се изчислява на 112 милиарда долара. Етерът ще трябва да поскъпне до около 2 700 долара за брой, за да изпревари пазарната оценка на биткойна. Това ще изисква повишение от 132%, което е по-малко от ръста необходим на рипъла.

И двете криптовалути обаче се възползват от по-големия им брой в обращение. Това означава, че цената за брой може да бъде по-ниска, за да постигне по-висока пазарна капитализация от биткойна. Биткойнът е ограничен до 21 милиона броя, като от тях в обращение в момента са 16 789 425.

Разбира се, ако биткойнът продължи да поскъпва през тази година, това ще направи трудно изпреварването му от другите криптовалути, претенденти за първото място по пазарна оценка.

Лайфнюз