Фондовете за имоти отчитат най-лошата година за набиране на средства от 2013

Фондовете за инвестиции в недвижими имоти по света отчитат най-лошата си година за набиране на средства след 2013 г. Инвеститорите започват да ги избягват заради опасенията за рисковете от прегряване на пазара, пише Financial Times, цитиран от Инвестор.

Вместо това инвеститорите предпочитат компании за частен капитал и дълг.

Затворените фондове за недвижими имоти, в които инвеститорите влагат пари за определен период от време, са набрали 109 млрд. долара през 2017 г. - най-слаб резултат от четири години насам и с 13,5% по-малко спрямо 2016 г., показва статистиката на компанията за данни Preqin.

Същевременно фондовете за частен капитал и частен дълг са набрали съответно 453 млрд. долара и 107 млрд. долара, които са рекордни стойности, сочат още данните.

Оливър Сенчал, директор имоти в Preqin, казва, че набирането на средства в сектора „не се радва на скока на активността, която се отчита в други сектори“, тъй като се ребалансират портфейли.

Според него ситуацията отразява усещането, че пазарът е изложен на риск от прегряване.

Ирфан Юнус, ръководител изследователска дейност за Европа в консултантската компания Savills Investment Management, допълва, че според данните инвеститорите смятат, че стойностите на имотите са достигнали връх.

Според него затворените фондове за недвижими имоти вероятно ще се съсредоточат върху закупуването на евтини активи.

Все пак и секторът на имотите може да се отчете с малко оптимизъм - дълговите фондове за недвижими имоти са успели да привлекат 28 млрд. долара през миналата година. „Инвеститорите се интересуват от доходността, но и от ръста на капитала“, казва Юнус в тази връзка.

Лайфнюз