Гутериш: Светът изостава с мерките за борбата срещу вируса

Все още сме доста далеч от нужното за ефективната борба с вируса по света и да сме в състояние да се справим с отрицателното въздействие върху световната икономика и глобалните общества. Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Всички страни трябва да следват препоръките на Световната здравна организация за ограничаване на разпространението на вируса, тъй като има тенденция "всеки да върви по свой път", допълни Гутериш.

Няма "глобален пакет в помощ на развиващия се свят", а "мобилизацията е предимно в развитите (страни) в подкрепа на (собствените им) икономики. Ресурсите, достъпни за бедните държави, трябва да бъдат увеличени, като бъде разширен капацитетът на Международния валутен фонд и в центъра на вниманието трябва да са най-засегнатите, включително жените и хората в районите с военни конфликти, каза председателят на ООН.

ООН учредява "нов многостранен доверителен фонд за отговор на COVID-19 и за възстановяване и подкрепа на държавите с нисък и среден доход. Магнитудът на отговора трябва да съответства на мащаба на кризата, според генералния секретар на ООН.

Лайвнюз