Австрия удължава ограниченията заради вируса до 1 май

Ограниченията за излизане от дома, които са в сила в момента, са удължени до края на април. Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц по повод мерките срещу коронавируса.

Това означава, че има четири причини да напуснете дома си. Първо, да отидете на работа; второ, за храна; трето, за да помагаме на други хора; и четвърто, да се разведрите, да подишате чист въздух и да се занимавате със спорт на свеж въздух, каза Курц на пресконференция.

Австрия може да започне да облекчава мерките за блокиране заради коронавируса от следващата седмица, заяви Курц, но предупреди, че това зависи от гражданите, които спазват правилата за социално дистанциране.

Целта е от 14 април по-малките магазини с големина до 400 квадратни метра, както и магазините за техника и стоки за бита да могат да отворят отново, при стриктни условия за сигурност, разбира се, каза Курц.

Той добави, че ако графикът на правителството върви по план, по-големите магазини ще отворят отново на 1 май и от средата на май - хотели, ресторанти и други услуги също могат да започнат да отварят вратите си поетапно.

Канцлерът обаче подчерта, че ограниченията за движение, които Австрия въведе, остават в сила и призова австрийците да не празнуват Великден с хора извън домакинството си.

Училищата ще останат затворени до средата на май, а публичните събития ще останат забранени до края на юни.

Ако тенденциите при болестта започнат отново да се влошават, правителството "винаги има възможност да натисне аварийната спирачка" и да въведе отново ограничения, каза той.

В момента страната с 8,8 милиона население има 12 058 потвърдени инфекции, 204 смъртни случая и 2 998 души, които са се възстановили.

Лайвнюз