Безредици в Минск след изборите

Втора вечер на протести и сблъсъци между опозиционери и милицията в беларуската столица Минск след обявяването на официалните резултати от президентските избори, съобщи БНР.

Милиционери с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

След седемчасово противопоставяне с протестиращите милицията ги изтласка от улиците и започна да изтегля кордона си от центъра на Минск, допълва ТАСС. Местни медии съобщиха за сблъсъци и в други градове.

Опозиционният кандидат за президент Светлана Тихановска по-рано обяви, че няма да участва в протестите, за да не предизвиква провокации. По-късно от КГБ (Комитет за държавна сигурност на Беларус) обявиха, че е осуетен атентат срещу нея.

Тихановска не признава изборните резултати, а Лукашенко твърди, че протестите се разпалват от външни сили, които искат да предизвикат цветна революция в страната, каквито имаше в други бивши съветски републики.

Най-малко един човек е загинал при сблъсъците. Демонстрантът се опитал да хвърли взривно устройство по милицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите.

Лайвнюз