Гърция преговаря с Франция за изтребители заради Турция

Водим разговори с Франция, и не само с Франция, за да увеличим отбранителния капацитет на нашата страна. В тази рамка има дискусии, които включват и покупката на самолети. Това е казал официален представител на гръцкото правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано гръцкият министър на финансите заяви, че страната е готова да похарчи част от паричните си резерви за покупка на оръжия и други средства, които да помогнат за повишаване на "възпиращата й сила".

Не е взето окончателно решение.

Гръцки медии съобщиха вчера, че Атина е договорила доставката на 18 изтребителя "Рафал" от Франция.

Няма споразумение, както пишеше в някои медии. Но има дискусии по няколко теми, заяви френски правителствен източник, без да даде повече подробности.

Гърция има разногласия със съседката си Турция по редица въпроси, включително за въглеводородните ресурси в региона, произтичащи от противоречащи си претенции за обхвата на континенталните им шелфове.

Турската опозиция призова ЕС да не се оставя да бъде залъгван от Гърция и да действа отговорно във връзка с напрежението в Източно Средиземно море. Водещата опозиционна сила в страната заяви, че Атина се опитва да изолира Турция в региона, и предупреди ЕС да не се подвежда по гръцките домогвания.

По думите на говорителя на партията Фаик Йозтрак разполагането наскоро на военни на гръцкия остров Кастелоризо е грубо нарушаване на Парижкия мирен договор от 1947 г.

Йозтрак заяви, че турското правителство не бива да позволява нарушаването на международни договори, но трябва да вземе необходимите мерки срещу гръцките политически домогвания, като укрепи връзките на Турция с държавите от региона.

Опозиционната партия подчерта, че "споровете трябва да бъдат разрешавани в съответствие с международните споразумения и споделените интереси на държавите в региона".

Лайвнюз