Русия: Не са ни предоставени доказателства за отравянето на Навални

Направените в Русия изследвания не са установили следи от отравяне в организма на Алексей Навални. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на твърденията на германското правителство, че опозиционерът е бил отровен с вещество от типа „Новичок“, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Дмитрий Песков припомни, че генералната прокуратура на Русия е изпратила до германската страна официално запитване по случая, но официален отговор не е последвал.

„Нашите лекари също предложиха обмен на данни и засега, за съжаление, не са получили отговор от германските си колеги“, посочи Песков.

Той подчерта, че преди транспортирането на болния в Берлин са били направени поредица от изследвания в съответствие с всички международни стандарти, но така и не са били установени никакви отровни вещества.

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи изявленията на Берлин като информационна кампания срещу Русия.

Германското външнополитическо ведомство не е предоставило на руския посланик в Берлин Сергей Нечаев никакви доказателства за отравянето на Навални, заяви Захарова в ефира на държавната телевизия.

Новината от Германия доведе до понижаване на борсовите индекси в Русия и до поевтиняване на рублата спрямо долара и еврото. По-късно и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска от Русия провеждането на спешно, пълно и прозрачно разследване по случая с руския опозиционер.

Лайвнюз