Али Хаменей: САЩ и Великобритания не успяха да предизвикат размирици в Иран

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей заяви днес, че властите в страната са осуетили опитите на САЩ и Великобритания да предизвикат размирици по време на вълната от протести, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сега врагът многократно предприема ходове, но те са отразявани всеки път", каза Хаменей, цитиран от ирански медии."Това е заради съпротивата, заради силния народен и национален бент", добави той.

От края на декември в над 80 ирански града се състояха протестни демонстрации срещу икономическата и политическата ситуация. В тях загинаха най-малко 21 човека, припомня Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира ирански депутат реформатор, според когото през последните две седмици са били арестувани около 3700 души. Данните на Махмуд Садегхи са поместени на официалния уебсайт на иранския парламент www.icana.ir. По думите му различните служби за сигурност и разузнаване, извършвали арестите, пречат да се узнае точният брой на задържаните. Депутатът не съобщава откъде е взел данните.

Според изявление на вътрешния министър Абдолреза Рахмани Фазли в едноседмичните протести са взели участие най-много 42 хиляди души. Тоест според данните на Садегхи 10 процента от демонстрантите са били арестувани, отбелязва АП.

Иранските власти твърдят, че протестната вълна срещу безработицата и корупцията, започнала на 28 декември в град Машхад, вече затихва. През последните няколко дни в Иран имаше масови проправителствени митинги.

САЩ и Израел се изказаха в подкрепа за протестиращите иранци, но отхвърлиха твърденията на Техеран, че са подстрекавали демонстрациите.

Лайфнюз