Меркел и Шулц предупредиха, че все още има препятствия пред споразумение за коалиция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че все още трябва да бъдат преодолени големи препятствия, преди да бъде постигнато споразумение между консерваторите и социалдемократите за започване на преговори за коалиционно правителство, предадоха световните агенции.

От неделя двете партии водят проучвателни разговори за това дали е възможно да започнат преговори за съставяне на коалиционно правителство. Очаква се те да приключат тази вечер.

"Все още има големи препятствия за преодоляване", подчерта Меркел при пристигането си в централата на Германската социалдемократическа партия в Берлин. Тя прогнозира, че този последен ден на проучвателни разговори ще е "един тежък ден".

Меркел каза, че нейният консервативен блок е готов на компромиси с ГСДП, но подчерта, че двете партии не трябва да забравят, че трябва да изберат правилната политика за страната.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц пък заяви, че неговата партия е намерила обща почва с консерваторите на Меркел по много въпроси, но също потвърди, че остават големи препятствия за разчистване преди социалдемократите да се съгласят да се присъединят към управляваща коалиция.

Шулц подчерта, че неговата партия ще се съгласи да се коалира само ако се увери, че ще става дума за правителство, което ще направи Европа по-силна. Той каза, че неговата партия ще предложи идеи именно в тази насока по време на разговорите днес. Лидерът на ГСДП припомни, че ЕС трябва да се реформира и да се обнови. Той подчерта, че ЕС се нуждае от нова политика и че трябва да преодолее предизвикателствата, вариращи от климатичните промени до миграцията.

Според публикувано днес допитване по поръчка на в. "Ханделсблат" 56 от германците смятат, че Меркел няма да изкара докрай мандата си, ако бъде преизбрана за канцлер от Бундестага, и ще се оттегли преди изборите през 2021 г., предаде ДПА.

Меркел е канцлер на Германия от 2005 г.

23 процента от участниците в допитването смятат, че Меркел е нерешителна по някои въпроси. 20 процента смятат, че нейните най-големи предимства са спокойствието и хладнокръвието.

37 процента от анкетираните посочват като евентуален приемник на Меркел вътрешния министър Томас де Мезиер. 31 процента смятат, че това ще е Петер Алтмайер, който сега е началник на канцеларията на Меркел.

Лайфнюз