Нетаняху пристигна на ключово посещение в Индия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна в Делхи на първа визита на израелски премиер в Индия от 15 години насам. Целта на посещението е укрепване на двустранните връзки, предаде Франс прес цитирана от БТА.

Нетаняху и съпругата му Сара бяха посрещнати на летището в индийската столица от премиера Нарендра Моди, който миналия юли стана първият индийски лидер, посетил Израел.

"Визитата е повод да се засили сътрудничеството с една световна сила в областта на икономиката, сигурността, технологиите и туризма", каза Нетаняху преди началото на визитата и нарече индийския си колега "близък приятел на Израел".

Нетаняху е вторият израелски премиер, който посещава Индия. Първият бе Ариел Шарон през 2003 г.

Нетаняху е придружаван от внушителна делегация, включваща представители на секторите на технологиите, селското стопанство и отбраната.

В навечерието на визитата обаче Индия анулира поръчка за 500 милиона долара на 8000 противотанкови ракети Спайк, произведени от израелската оръжейна компания Рафаел.

Израел е голям доставчик на оръжейни материали за Индия в размер на около един милиард долара на година.

Визитата на Нетаняху в Индия продължава до 19 януари. Днес той посети с Моди мемориал за индийските войници, сражавали се за освобождаването на Хайфа по време на Първата световна война. Днес Моди дава също така вечеря в чест на Нетаняху.

По време на визитата си в Индия Нетаняху ще посети и Мумбай и ще се срещне там със звезди на индийската кинематографична индустрия. Той ще участва и в церемония в памет на жертвите на атентатите в Мумбай, по време на които бе щурмуван еврейски център през 2008 г. В нападението в еврейския център загинаха един равин и съпругата му, както и още четирима души.

Лайфнюз