Турция въведе военно положение в граничещия със Сирия окръг Рейханлъ

Турция въведе военно положение в граничещия със Сирия район Рейханлъ, област Хатай. На граничната военна застава Огулпънар бе обявена бойна готовност втора степен. Движението на цивилни лица в района става само с разрешение на валийството, а пътните артерии се контролират от войска и жандармерия. Турски медии съобщиха, че е започнало е усилено прехвърляне на военна сила и техника, които са дислоцирани на иракската граница към границата със Сирия, предаде БТА.

От снощи насам турската армия е извършила 40 артилерийски обстрела по позиции на сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа - смятани за сирийското крило на ПКК, разположени в района на град Африн-Басуфан, Мемелан, Джиндере, се съобщава в сайта на турската армия.

Според експерти турската армия се готви за евентуално навлизане в Сирия за обезвреждане на сирийските кюрдски милиции, което по същество ще бъде подновяване на операцията "Ефратски щит" - 2016-2017 г.

Самият Ердоган посочи подобна възможност в реч пред конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Елязъг. Ердоган се закани, че "турската армия само за една седмица ще обезвреди кюрдските бойци /които според Анкара са терористи/ в района, ако те не оставят оръжията".

Кореспондентите от района съобщиха за изключително засилване на напрежението особено след като стана известно, че ръководената от САЩ международна коалиция подготвя създаване на нови гранични сили в Сирия с участието на бойци на кюрдските Сили за защита на народа/СЗН/, които предизвикаха нова криза между Анкара и Вашингтон.

Привечер бе съобщено, че кореспондентите на турските и чуждестранните медии, които са акредитирани за отразяване на събитията край турско-сирийската граница са били отдалечени от района на действията.

Лайфнюз