Гръцките депутати приеха нови мерки за изискваните от кредиторите реформи

Гръцките депутати приеха нови мерки за осъществяване на изискваните от кредиторите на страната реформи. Според новите разпоредби се ограничава правото на стачкуване, въпреки многобройните манифестации и протести в столицата Атина. Проектът бе приет със 154 гласа „за“, срещу 141 „против“, докато по улиците на Атина хиляди демонстранти протестираха атакувайки полицаите, които охраняват парламента, с боя и павета. Полицията отвърна със сълзотворен газ на атаките, но нямаше нито един арестуван, предаде БГНЕС.

Сред останалите мерки, предвидени в текста, са принудителна онлайн разпродажба на търг на имущество, основно недвижимо, на длъжници, чиито дълг изглежда невъзстановим. Премиерът Алексис Ципрас твърдо отхвърли пред депутатите критиките на синдикатите, че правителството е готово да ограничи стачките. Лъжа е, че това правителство прилага изискванията на кредиторите, за да се дерегулира пазара на труда“. "Стачките не са нито премахнати, нито застрашени от това правителство", подчерта той.

Тези мерки се приемат, за да получи Атина третата част от спасителната програма за заеми, които страната получава от 2010 г. „Сегашният вот ще е ключов, за да ускори излизането на страната от спасителната програма след седем месеца“, подчерта Ципрас. Гърция преживя около петдесет подобни стачки от 2010 г. след приемането на мерките за икономии, наложени от кредиторите на страната в замяна на спасителни планове на стойност няколкостотин милиарда евро. Те бяха отпуснати от ЕС, МВФ и ЕЦБ.