Пентагонът заяви, че не създава погранична охрана в Сирия

Американското министерство на отбраната заяви, че не създава нова армия или погранична охрана в Сирия, след като Турция реагира остро на планове на САЩ да обучат бойци, включително сирийски кюрди, за нуждите на вътрешната сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия. Целта на обучението е да се гарантира сигурността на хората, напуснали родните си места, при завръщането им в опустошените им общности, посочи в комюнике Пентагонът.

Изключително важно е да не се допусне групировката "Ислямска държава" да се върне в освободените райони. Не става въпрос за нова армия или погранични сили, отбеляза министерството.

Пентагонът отбеляза, че разбира безпокойствата на Турция - партньор на антиджихадистката коалиция и съюзник в НАТО. "Тревогите на Турция са законни. Оставаме напълно прозрачни за Турция по отношение на усилията ни за победа над ИД в Сирия и запазваме ангажимента си към съюзника ни в НАТО и неговите антитерористични усилия", допълни отбранителното министерство.

Лайфнюз