Германските социалдемократи се събират за да решат за нова коалиция с Меркел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се събира днес на важен конгрес, за да реши дали да води официални преговори с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) за съставяне на управляваща коалиция, предаде БТА.

Участие в днешния партиен форум ще вземат 600 делегати.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц призова съпартийците си да одобрят коалиционни преговори с консерваторите на Меркел, тъй като в противен случай може да се наложи да бъдат свикани нови избори, а те могат да отслабят още повече партията.

Искането да се започнат официални преговори за такава коалиция обаче среща съпротива сред младежката организация и лявото крило. Делегатите на младежкото крило на партията, които наброяват 80-90 души, планират да гласуват против.

Почти четири месеца след парламентарните избори Меркел все още не успява да състави правителство. Ако конгресът на ГСДП се обяви против започването на официални преговори за коалиция, това може да доведе до нови избори или съставяне на правителство на малцинството. Досега в следвоенната история на Германия никога не е имало правителство на малцинството, отбелязват агенциите.

Според проучване на телевизия Цет Де Еф 64 процента от германците и 75 процента от социалдемократите очакват делегатите на партийния конгрес да одобрят по-нататъшните преговори с консерваторите.

Според допитването само 45 процента от германците подкрепят нова "голяма коалиция" между блока ХДС/ХСС и ГСДП; сред консерваторите този дял е 68 процента, а сред социалдемократите - 57 на сто.

Анкетата сочи, че консерваторите биха спечелили 33 процента от гласовете, ако следващите избори бяха в неделя, а социалдемократите - едва 20 на сто.

Лайфнюз