Тилърсън говори с Лавров и Чавушоглу за турската военна операция в Африн

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън са обсъдили вчера по телефона гарантирането на стабилността в Северна Сирия и продължаването на процеса на мирното уреждане, за което трябва да допринесе Конгресът на сирийския национален диалог в Сочи. Това се посочва в комюнике на руското външно министерство, публикувано след края на разговора, състоял се по инициатива на американската страна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Обсъдена бе ситуацията в Сирия, включително и въпросите за гарантиране на сигурността в северната част на страната и продължаването на процеса на мирното уреждане под егидата на ООН, за което трябва да допринесе свикваният в Сочи Конгрес на сирийския национален диалог с широк спектър от участници", се казва в изявлението.

В разговора са били засегнати и някои други актуални международни теми и двустранни въпроси.

Лавров и Тилърсън са се "договорили да продължат тесните си контакти".

В съобщение на Държавния департамент се казва, че Тилърсън освен с Лавров е разговарял с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. С двамата Тилърсън е обсъждал турската военна операция в Африн в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Държавният департаментът не предоставя повече подробности за разговорите. Преди това обаче той беше призовал да не се стига до ескалация на конфликта в Сирия.

Лайфнюз