Германия спря оръжейните доставки за Турция заради акцията в Сирия

Ние преустановихме оръжейните доставки за Турция заради операцията на Анкара в Северна Сирия, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, предаде ТАСС, предаде БТА.

"Ние нямаме право да изпращаме въоръжение в район, където се водят активни военни действия и няма да правим това. Решението е съгласувано с канцлера Ангела Меркел", посочи още първият дипломат на Берлин. Той също заяви, че възобновяването на доставката на оръжие и бойна техника ще бъде решено от следващия кабинет. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу от своя страна отрече думите на колегата си от Берлин.

Германският таблоид "Билд" вчера публикува в статия. В материала се посочи, че концерн от Федералната република е продал на турската армия танкове и въоръжените сили на страната на два континента използват бойните машини в акцията срещу кюрдите в Северна Сирия.

Турция започна операцията "Маслинова клонка" на 20 януари 2017 г. Анкара се мотивира, че военните действия са насочени срещу милиции, смятани от нея за подразделения на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Дамаск от своя страна определи действията на Анкара като агресия.

Лайфнюз