Страните от Вишеградската четворка искат ,,нов проект'' за Европа

Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за пореден път изразиха несъгласие с политиката на ЕС за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан призова за „нов проект“ за Европа, предаде АП цитирана от БТВ.

Според унгарския премиер сред четирите страни има единодушие, че е в техен интерес Европа да е силна, но при запазване на независимостта на отделните страни, а не да се създават „Съединени европейски щати“.

„Европа се нуждае от нов проект. Не искаме империя, трябва ни съюз от свободни страни“, заяви Орбан, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Вишеградската група не иска в страните ѝ, които са с християнски корени, да се създават мюсюлмански общности.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че „силната, интегрира Европа“ трябва да се гради върху група от суверенни национални държави, а не да представлява все по-централизирана федерация, както искат някои от западните страни.

Орбан заяви също, че миграционната криза е усложнила задачата за обновяване на Европа и нарече „опасни“ предложенията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за сключване на глобално споразумение за миграцията. Няма смисъл ЕС да се опитва да постигне общо становище по този въпрос в ООН, защото „ние няма да бъдем партньори“ в това, заяви унгарският премиер.

На срещата в Будапеща бе приет документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за необходимостта от разговори за бъдещето на ЕС след излизането на Великобритания от съюза. В документа се казва, че институциите на ЕС трябва да се отнасят еднакво към всички държави членки и да действат строго в рамките на компетенциите си. „Трябва да се зачита правото на държавите членки да извършват вътрешнополитически реформи“, се казва също в общото становище. По въпроса за миграцията отново се подчертава, че „фокусът трябва да е насочен към отговорна и изпълнима защита на външните граници на ЕС, за да се избегне налагането на задължителни квоти, които са неефикасни и които вече създадоха разделение в Европа“.

Лайвнюз