Радев: Диагнозата на това управление е окончателно поставена!

В дълбоката институционална криза Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност за гражданския мир и бъдещето на България. С тези думи държавният глава Румен Радев започна обръщението си към народа и Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента.

Преди това депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. "Напускането на залата е показателно защо хората са навън", коментира държавният глава. "Бягството няма да ви спаси от позора. Това доказва, че истинският парламент е пред сградата", обърна се още той от трибуната.

В този исторически момент следва българският парламент да бъде на висотата на обществените очаквания и да предотврати въвличането на страната в хаос, безредици и безпътица, заяви президентът. Той посочи, че българите са за незабавна и безусловна оставка на правителството.

"Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата освен мирния, освен нормалния политически акт на оставка при загуба на доверие", заяви държавният глава.

Преди началото на изявлението му ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" напуснаха залата.

Бягството няма да ви спаси от позор, реагира президентът. С това доказвате, че истинският парламент е отвън, посочи той. По думите му това напускане е показателно за липсата на диалог.

След два месеца нестихващи протести в страната и тежка дискредитация в световните медии, мисля, че диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очаквам от българския парламент да не подменя дневния ред, това, което иска обществото.

Българският парламент следва да е най-уважаваната инсттитуция, но това зависи от това народните избраници да се съобразяват с исканията на избраниците си.

Държавният глава каза, че и той не е във възторг, че е в НС при тази обстановка.

Очаквам от българския парламент да не влиза , да не приема Нова Конституция и създаване на Велико Народно събрание. Българите ясно заявиха своята воля и искане на оставка на правителството и главния прокурор, честни избори. Тези оставки са неизбежни. Хората искат да живеят в нормална държава. Експертен кабинет няма да е нищо повече от марионетка на сегашната власт, каза Радев и призова да не  се гласуват промените в Избирателния закон. Не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи. Да трябва да има дебати и за промяна на Конституцията и за ефективни прозрачни институции.

Извън сградата на парламента сред множеството държавния глава заяви няма значение какво коментира премиера Бойко Борисов относно намеренията му за оставане на власт. Важно е да има промяна. От тук нататък ще има други демократични процеси. Но в никакъв случай не искам това упорство да застрашава гражданския мир.

Лайвнюз