Ангелкова отчете спад на чуждестранните туристи у нас

Спад от 2-3% на чуждестранните туристи у нас се очаква през летния сезон. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова, писа Монитор.

Предпочитани от германци и руснаци тази година ще бъдат нашите преки конкуренти в туризма Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Македония, привлечени от по-добри цени.

Според Ангелкова атрактивните цени, които предлагат те, са благодарение на прякото субсидиране на сектора в тези страни.

Ръст на ранните записвания е имало обаче при туристите от Украйна – 50%, Великобритания – 19%, Франция – 10%, Чехия и Полша – 12%.

Въпреки намалялия брой на чуждестранните туристи за първото тримесечие тази година, увеличение се наблюдава при броя на нощувките, а с това и приходите, при които има ръст от 4,4%.


Сред чуждестранните туристи у нас най-много са румънците, припомни министърът. Над 1,3 млн. граждани на северната ни съседка са посетили през миналата година България, а общо туристите са били 9,2 млн. Обсъждат се и много варианти за подобряване на достъпа до страната ни и транспортната инфраструктура - нови мостови съоръжения, четирилентов път Букурещ – Русе – Варна, които да улесняват туристите от северната ни съседка, допълни тя.

Ангелкова посочи, че се наблюдава ръст от 2% на вътрешните туристи. Все повече български граждани посещавали обекти и малко познати места в България. За миналата година от общо 27 млн. нощувки, реализирани в местата за настаняване с над 10 легла, 9 млн. са били на българи.

Министърът на туризма посети Русе за откриването на 15-ото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивала на туристическите забавления и атракции. В изложението се включиха 27 общини, които представят на щандовете си свои обекти от туристическия бранш.

Лайвнюз