Има опасност Бургас и Варна да минат на воден режим

Обемът на язовир "Камчия" е намалял. Търсят се алтернативни източници. Язовирът снабдява Бургаска област и част от Варна. Капацитетът ще стигне за една година, дори и да няма достатъчно валежи. А в язовир "Цонево" има вода за следващите две години. Това каза , каза говорителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров пред БНТ.

Един от начините да не се стига до водна криза, според министър Димитров, е като се ограничи водоподаването от "Камчия" към Варна и се включи язовир "Цонево", който обаче се използва предимно за промишлени нужди и напояване. Сега той разполага с близо 40% от капацитета си.

"Яз. "Камчия" захранва цялото Черноморие. По Нова година този язовир имаше 100 млн., а сега е 60 млн. куб. м. Ако няма сняг и тази година, ще има проблем. До края на този мандат вода ще има и за земеделци и за питейно-битови нужди.

Но след края на мандата ще дойде пак премиер, както и да се казва, и ще му кажем, че след 3 месеца ще има криза. Ако догодина няма вода, коронавирусът и всички проблеми с водата тази година ще изглеждат като детска игра. Догодина няма да има вода за басейни или за каквото и да е, посочи Емил Димитров.

Има такъв вариант Бургас и Варна да минат на частичен воден режим, но чакаме есента и зимата. Миналата година по същото време в яз. "Камчия" е имало 120 куб.м., а днес те са 60 и няколко. Просто виждате сушата до какво води.

Лайвнюз