Тайни агенти ще следят за нередности в градския транспорт в София

Тайни агенти плъзват из градския транспорт на София, за да следят за нередности от страна на шофьорите и транспортните оператори. Това стана ясно от обявена обществената поръчка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Дружеството ще даде близо 500 хил. лв. на фирма, която да наблюдава за нарушения в градския транспорт. За първи път външни експерти проникват в обществения превоз, като за реда досега следяха служители на ЦГМ, съобщи Монитор.

„Столичани масово се оплакват от пропускане на спирки и липса на билети, а това е недопустимо“, заявиха от ЦГМ и допълниха, че при подобни констатирани нарушения не се плаща на транспортния оператор, обслужващ дадената линия. Освен за спирките и билетите, шофьорите ще бъдат наблюдавани дали пушат цигари и пускат висока музика в превозното средство.

Тайните агенти ще трябва да се оглеждат за чистотата, отоплението в автобусите и наличност на стикери и информационни табели за местата за майки с деца и хора в неравностойно положение. Цивилните ще следят и безопасността - изправност на дръжки, парапети, перила, работещо осветление, отваряне на вратите извън спирките и преминаване на червено на светофарите.

От дружеството обясниха, че нововъведението идва, след като са се допитали до столичани дали подобна мярка би довела до подобряване климата в градския транспорт. Масово хората са дали положителна оценка на идеята. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване за обществената поръчка е 29 януари, като фирмата трябва да разполага с най-малко 50 човека персонал за изпълнение на поръчката.

Тази година трябва да бъдат доставени 162 нови газови автобуси и по този начин ще бъде обновен целият автопарк на градския транспорт в столицата. Отделно в София трябва да тръгнат и първите 20 електробуса. Договорът за 13 нови трамвая също е сключен и се очаква да пристигнат до края на 2018 година. Преди месец зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев обяви, че 220 нови информационни табла ще бъдат монтирани по спирките на градския транспорт. ЦГМ пък ще започне изграждане на два буферни паркинга край спирки на метрото - при Националния стадион "Васил Левски" и при станция "Люлин".

Лафнюз