Изграждат туристически информационен център до Перперикон през 2019

Туристически информационен център ще бъде изграден в подножието на археологическия комплекс Перперикон. Това съобщи на пресконференция кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, предаде БТА.

Той уточни, че това ще стане по проект "Древните Родопи и Егея - Културен коридор в подкрепа на развитието на региона", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V А Гърция България 2014 2020 година.

Партньори на Община Кърджали по проекта, който ще се реализира в рамките на 24 месеца /до ноември 2019 година/ са Регионалният исторически музей и гръцката община Мароня Сапес. Общата стойност на проекта е 1 411 665 евро, от които за община Кърджали - 1 200 090 евро и за РИМ Кърджали 59 858 евро.

Освен изграждането на Туристически информационен център, по проекта ще бъде извършено 3D заснемане на комплекса и създаден 3D модел на Перперикон. А в община Мароня ще бъде организиран фестивал по темата.

С реализирането на проекта Археологическият комплекс Перперикон ще се превърне в още по-привлекателна туристическа атракция, което спомага за развитието на устойчив туристически продукт и разнообразяване на туристическата дестинация в транс-граничния регион, каза кметът на Кърджали.

Лайфнюз